FACUA demana a l'AESA que sancioni a Ryanair per dificultar el reemborsament dels vols cancel·lats

L'aerolínia diu oferir la possibilitat de retornar els diners dels bitllets però finalment només facilita el lliurament d'un bo.

FACUA demana a l'AESA que sancioni a Ryanair per dificultar el reemborsament dels vols cancel·lats

FACUA-Consumidors en Acció ha denunciat a Ryanair davant l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) per dificultar el reemborsament del preu íntegre dels bitllets dels vols cancel·lats a causa de la crisi del Covid-19 i demana que se li imposin sancions després de comprovar que només facilita als usuaris un bo per un bitllet en altres dates.

L'associació ve rebent nombroses consultes i reclamacions d'usuaris amb vols cancel·lats que estan veient que Ryanair els dificulta recuperar els seus diners. Segons ha pogut comprovar FACUA, l'empresa envia un correu electrònic als afectats on indica que "si no desitja acceptar aquesta opció de cupó de viatge i desitja canviar el seu vol o sol·licitar un reemborsament, clic aquí per a contactar-nos" i enllaça a la seva pàgina web. No obstant això,en aquest enllaç no es possibilita en cap costat que l'usuari recuperi els seus diners, i només ofereix informació sobre el bo i com sol·licitar-lo.

FACUA adverteix que l'actitud de Ryanair i altres companyies que estan actuant de formes similars suposarà un autèntic col·lapse de la AESA i dels jutjats pel devessall de reclamacions contra les aerolínies a les quals hauran de fer front. En aquest sentit, l'associació posa de manifest que hauria de sancionar-se a les empreses que estiguin negant-se a complir amb les seves obligacions legals perquè desisteixin en aquest comportament.

Així, l'associació recorda que l'article 8 del Reglament Europeu 261/2004 recull que, en cas de cancel·lació de vol, el transportista aeri ha d'oferir als passatgers "el reemborsament en set dies, segons les modalitats de l'apartat 3 de l'article 7, del cost íntegre del bitllet en el preu al qual es va comprar, corresponent a la part o parts del viatge no efectuades ja la part o parts del viatge efectuades, si el vol ja no té raó de ser en relació amb el pla de viatge inicial del passatger".

FACUA critica que dificultar el dret de reemborsament que recull la normativa europea no té justificació possible, tenint en compte l'extraordinària situació de desprotecció que estan sofrint els passatgers a causa de les cancel·lacions massives amb motiu de la crisi sanitària i que la tecnologia actual possibilita una devolució automàtica dels diners i pràcticament immediata.

L'associació també adverteix que la negativa a reemborsar els diners suposa una vulneració dels drets que assisteixen als passatgers aeris en cas de cancel·lació de vols, la qual cosa suposa una infracció de la Llei de Seguretat Aèria, que obliga les aerolínies a complir amb el que disposa el Reglament Europeu 261/2004.

FACUA recorda que al març ja va denunciar a l'aerolínia per demorar fins a vint-i-vuit dies la devolució dels diners, quan el Reglament Europeu estableix el reemborsament en set dies, a més dels nombrosos problemes que estava posant als usuaris que volien exercir aquest dret. D'igual forma, també va denunciar a altres vuit empreses per aquest mateix motiu.

Per tot això, FACUA ha sol·licitat a l'AESA que exigeixi a Ryanair el compliment de la normativa i faciliti el reemborsament dels bitllets de vols cancel·lats, li incoï el corresponent expedient sancionador i la multi perquè cessi en la seva actitud.